Sunday, December 16, 2012

Tempat berteduh

      Baru-baru ni aku mendapat syafaat untuk membeli rumah. Macam-macam nasihat dari kawan-kawan yang aku dengar. Akhirnya aku berniat nak beli rumah di Meru. Tapi sebab ada masalah yang tak dapat dielakkan, aku tak jadi beli rumah tu walaupun dah byr deposit RM100 dan segala dokumen dah disiapkan. Sejujurnya aku agak ralat tak dapat beli rumah tu sebab harga dan condition rumah tu bagi aku sangat ok. Tapi aku cuba positifkan diri dan anggap bukan rezeki lagi.

     Lepas tu, ada kawan aku yang beli apartment di Damansara Damai. Jadi, aku pun memulakan balik aktiviti mencari apartment di sekitar KL. Macam-macam keadaan rumah jugak la yang aku tengok. Dan akhirnya aku berkenan dengan sebuah apartment di Damansara Damai. Tingkat 5 dan harga RM133 000. Dari kira-kira aku mampu la nak bayar harga bulanan rumah tu. Tapi Allah ada perancangan Nya sendiri. Banker kata managment kawasan tu tak bayar cukai tanah, so nanti aku akan ada masalah untuk tukar nama. Oleh sebab rasa nak sangat rumah tu, aku dah siap bayar deposit. Nasib baik dapat balik.

     Sejak tu aku dah serik nak beli rumah 2nd hand. Tapi rasa nak memiliki rumah sendiri tu makin membuak-buak. Apatah lagi melihat kawan-kawan masing-masing dah ada rumah sendiri. Ada yang suami belikan, ada yang mak mertua support  down payment, ada yang kongsi dengan boyfriend. Aku? Bak kata kawan aku, aku sorang je lagi yang tak ada rumah sendiri. Agak sentap jugakla bila dengar dia cakap macam tu. Tapi untuk positifkan diri, aku anggap belum rezeki. Lagipun kawan aku tu ada mak mertua yang kaya. So, memang tak ada masalah la kan?

     Aku ada jugakla berkongsi masalah ni dengan kawan-kawan. Macam-macam jugakla nasihat yang aku dengar. Dan akhirnya, kongsilah masalah dengan mak. Sebab akhirnya jawapan ada pada dia. Aku cakap dengan mak yang aku nak beli rumah di Johor. Mak dengan selamba mengizinkan. Yang penting aku ada rumah. So, aku rasa lega sangat lepas dengar mak cakap macam tu. Sebabnya aku pun bukan nak duduk Meru sangat. Nanti tak boleh nak lari. hehe..So, minggu depan aku akan tengok rumah yang aku nak beli tu. Kalau ok boleh terus beli. Tapi aku masih ada masa untuk berdoa supaya Allah mempermudahkan segala urusan aku sebab aku sangat yakin hanya Dia yang tahu apa yang terbaik untuk aku. InsyaAllah.

No comments: