Monday, January 4, 2016

1st day

Hari ini hari pertama persekolahan untuk tahun 2016. So far so good. Cuma pagi-pagi Si Lalat tu tolong punch card pulak. Pelik. Cuba nak buat baik ke? Tapi sorry lah. No second chance.

Saturday, January 2, 2016

Tahun Baru 2016

Lama gila ah tak menulis blog ni. Pejam celik pejam celik dah 2016. Cerita Ariana dalam blog ni pun masih tergantung.hehe. Tapi sekarang Ariana dah besar. Dah 2 tahun dah.

Perkembangan media sosial sekarang memang pesat. Ada banyak medium untuk bersosial. Ada FB,twitter dan macam-macam lah. Aku sekarang suka main twitter,so blog memang lama dah tak bukak.

Azam 2016 ni aku nak aktif balik berblogging dah menabung. Dengan harapan blog ni akan jadi macam diari untuk aku share anything. 

Life sekarang dah ok dah. Cuma tula, financial problem. Tapi pengalaman bersalin dan duduk hospital mengajar aku erti bersyukur. Tahun ni aku nak naik pangkat DG44, mudah-mudahan rezeki lebih murah. Amin. 

Ada banyak benda berlaku pada tanun 2015. Nanti satu persatu la aku cerita. Harap-harap aku akan aktif menulis lepas ni. Hehe

Thursday, January 1, 2015

Selamat Tinggal 2014, Selamat datang 2015

Dah masuk 2015. Tahun 2014 berlaku dengan banyak kenangan. Sama ada yang manis atau yang pahit. Sejujurnya aku rasa 2014 bukanlah tahun yang baik untuk aku dan keluarga (Dy dan Ariana). Banyak keputusan besar yang terpaksa kitorang buat antaranya Dy berhenti kerja. Dalam tahun tu jugak aku terasa betul-betul teruji. Teruji kesetiaan dan keimanan. Terima kasih kepada Dy yang sanggup menahan sikap aku dan bersabar dengan apa jugak yang aku buat dan cakap.

Tahun 2014 jugak tahun yang tak ok untuk kerjaya aku. Selisih faham dan sikap dengki menjadi perosak kepada keharmonian tempat kerja. Walaupun si dia cuba berbuat baik, tapi aku bukan orang yang senang melupakan. Ya, aku memang tak sebaik malaikat untuk buat seperti biasa. Tapi itulah hakikatnya kalau rasa dikhianati.

Tapi tahun 2014 juga ada manisnya. Aku dah berjaya memiliki rumah sendiri dan berpindah ke Klang. Mungkin ini adalah permulaan untuk memulakan hidup yang baru. Walaupun aku tahu tahun 2015 aku akan menghadapi banyak lagi cabaran yang lebih besar, terutama financial, tapi aku harus kuat dan mencari solution. Aku berdoa supaya Dy akan dapat kerja yang lebih bagus, Ariana akan terus sihat dan pandai, dan kitorang dapat meneruskan kehidupan dengan lebih baik. Aku hanya merancang, Tapi Allah jua yang menentukan dan tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya.

Selamat Tahun Baru 2015

Saturday, July 19, 2014

Busuk Hati

Orang busuk hati ni memang ada kat mana mana. Aku tak sangka la ada dalam kalangan rakan sekerja aku yang macam ni. Depan baik tapi belakang rupanya buruk-burukkan aku. Aku tak tahu apa salah aku dengan dia sampai macam ni sekali dia benci aku. Memula tu aku hanya dengar dari H pasal perempuan tu tak puas hati dengan aku, jeles dengan aku. Jeles pasal apa pun aku tak tahu. Tapi 1 hari ni perasaan marah aku tak dapat dibendung sebab secara terang-terang dia bawak mulut, cakap benda yang aku tak buat. Aku sound dia, tapi macam biasa tak mengaku salah dan buat2 innocent. Geram betul aku, memang hipokrit gila. Lepas tu tak mintak maaf pun, siap kata betul aku cakap macam tu. Bagi aku, orang macam tu memang aku tak bagi mukala. Aku tak kan maafkan dia sampai bila-bila. Aku cuma berdoa yang aku dijauhkan dari orang-orang yang jahil dan tak benar. Hidup dengan orang negatif dan suka komplen ni tak elok. Bawak cas negatif dalam hidup. Mungkin ni petunjuk Allah untuk aku menjauhkan diri dari orang-orang macam ni. Tapi aku sedih jugak sebab dia tu dulu antara kawan aku time aku mula2 pindah kat sekolah ni. Tapi manusia boleh berubah kan? lagi-lagi dah jumpa gengnya. Tapi takpela, aku dah tak rasa apa pun sebab dia pun tak de kepentingan dalam hidup aku. Hidup aku pun dah cukup banyak masalah

Thursday, June 5, 2014

Enam bulan

Ariana dah 6 bulan, tapi tak ada orang nak mengasuh dia. Aku ambik cuti tanpa gaji sebulan. Dy amik keputusan berhenti kerja sebab nak jaga ariana,hari tu aku plan nak cari pengasuh kat meru, ulang alik meru kl sementara tunggu ariana besar, tapi bila fikir2 balik tu bukan jalan yang terbaik. Mula mula aku fikir mak mungkin dapat membantu, tapi lepas aku duduk umah mak beberapa hari, aku sedar yang mak tak dapat nak tolong, mak dah cukup penat buat kuih. Lagipun berjauhan dengan dy, bukan jalan yang terbaik. Banyak yang buruk dari yang baik.

Dy nak bagi notis 3 bulan, tapi dalam masa dua bulan, siapa nak jaga ariana. Alip kata kawan dia boleh tolong, tapi awal bulan 3, akhirnya aku dan dy buat keputusan yang dy terpaksa berhenti kerja, jaga ariana sementara dia besar. 

Banyak yang kitorang rancangkan untuk sebagai backup plan, aku mintak tukar, jual kerepek n berjimat cermat. Aku cuma berharap yang emosi aku akan tetap stabil untuk menempuh dugaan ni. Ayat klise 'mungkin ada hikmah' terpaksa digunakan untuk jadikan kitorang kuat. 

Mungkin orang akan cakap rugi bila dy berhenti kerja, tapi bila fikirkan keadaan ariana, lebih baik kitorang jaga sendiri. Bukan tak pernah hantar pada pengasuh, tapi diorang sendiri tak nak ambik risiko.

Sejujurnya aku takut dengan apa lagi yang tuhan rancangkan untuk aku. Dugaan nya bukan kecik, tapi menuntut kesabaran yang maha besar.

Aku terus berdoa agar aku dan dy diberi kekuatan untuk menghadapi dugaan ini. Aku juga sedar yang orang di sekeliling kita tak akan dapat membantu kalau kita ada masalah. Semuanya berbalik pada aku dan dy sendiri. Jadi biarlah kitorang hadapi masalah ni sendiri tanpa melibatkan orang lain. Mungkin ini jalan yang terakhir.

Saturday, December 28, 2013

Dua Bulan

Hari ini Ariana dua bulan. Cepat betul masa berlalu. Hari ini dah seminggu Ariana kat rumah. Aku dan Dy sendiri yang jaga. Pengalaman menjaga Ariana dua minggu di hospital sedikit sebanyak membantu. Cumanya dia masih memerlukan pemantauan dan bergantung kepada ubat dan pam yang hospital bekalkan. Apa yang aku lihat, Ariana sihat dan aktif, harap-harap ianya berterusan sampai bila-bila.

Aku nak kongsi detik kelahiran Ariana yang memang cukup menduga aku sebagai seorang manusia. Sampaikan aku rasa fobia untuk mengandung lagi. Kawan aku cakap semua orang cakap macam tu, tapi nanti akan pregnant lagi, tapi bagi aku, aku memang betul-betul fobia.

Sepanjang aku mengandung, aku memang tak mengalami apa-apa masalah. Muntah-muntah tu ada tapi biasanya waktu maghrib dan malam. Pagi memang sihat macam biasa. Alhamdulillah, sebab aku tak perlu cuti atau MC. Kencing manis dan darah tinggi pun aku tak ada, siap berat turun pulak. Namun, jauh di sudut hati aku, aku rasa tak sedap hati juga. Sebab bila senang waktu mengandung ni, mungkin akan susah waktu bersalin. Ternyata sangkaan aku betul.

Seminggu sebelum due date, ada peristiwa yang berlaku. Satu hari aku rasa baby dalam perut tak bergerak aktif macam biasa. Aku rasa tak sedap hati. teringat cerita baby kawan yang meninggal waktu kandungan 8 bulan, even nurse beritahu ada baby yang 9 bulan pun meninggal. Aku dah tak sedap hati. Aku called Dy dan kitorang terus pergi hospital. Di situ kitorang dah buat kesilapan. Patutnya kitorang pergi klinik scan. Tapi sebab mempercayai hospital, aku pun terus pergi hospital.

Sampai di hospital, aku pergi ke bahagian PAC dan buat segala prosedur akhirnya aku kena masuk ward. Doktor suruh kira pergerakan baby sampai cukup sepuluh kali. Esoknya aku disuruh balik. Doktor bagi tarikh untuk aku masuk semula ke hospital. Waktu tu aku memang tak terfikir langsung nak pergi scan.

Sampai tarikh aku masuk ward. Rasa sakit nak bersalin tu masih belum ada. Nurse ada datang buat CTG tu. Bila bacaan tak ok, nurse gerak2 perut aku biar baby bergerak. Esok pagi doktor masukkan ubat. Waktu tu pun aku masih belum rasa sakit. Sampaila tengah malam, baru aku rasa sakit. Aku beritahu nurse, dia check baru 3cm dan suruh aku tunggu esok pagi. Esok pagi doktor check, dah 4cm, aku ditolak masuk labour room. Waktu tu dalam pukul 9. Last aku sarapan pukul 7 pagi. Lepas tu aku tak boleh makan apa-apa.

Waktu tu aku tak rasa sakit lagi. Doktor datang offer aku untuk ambil epidural. Aku pun setuju je, Lepas tu doktor masukkan ubat untuk bukak jalan. Dalam masa 6 jam aku tak rasa sakit, bila doktor check jalan belum bukak. Nurse buat CTG. Pukul 5 petang baru aku mula rasa sakit, tapi waktu tu jalan baru 6 cm. Last2 pukul 7 jalan baru bukak 8 cm dan aku terpaksa dibedah.

Waktu ditolak ke wad bedah aku tak fikir apa-apa. Tapi peristiwa tu bermula bila aku dah dibius dan siap untuk dibedah. Aku tak sedar apa-apa sampai la aku rasa aku tak boleh bernafas. Memang nafas aku cukup-cukup di kerongkong. Waktu tu aku hanya fikir mati dan Dy yang ada kat luar. Mungkin aku tak sempat jumpa. Akhirnya aku dapat bernafas macam biasa. Aku tak tahu macam mana keadaan baby masih tu. Lepas tu aku dibawa keluar dan dibawa ke satu tempat untuk pastikan aku ok dan bius aku hilang. Doktor masih tak beritahu keadaan baby aku macam mana.

Bila aku rasa dah ok sikit, doktor terangkan apa yang jadi pada aku kat bilik bedah tadi. Yang tu semua aku memang tak peduli, yang aku nak tahu keadaan baby. Bila tengok reaksi dan muka doktor tu aku tahu yang something happen. Alhamdulillah, dia kata baby selamat, tapi baby dah berak dalam perut dan najis tu dah masuk paru-paru. Baby terpaksa dimasukkan ke NICU. Waktu tu aku tak dapat jangka seteruk mana keadaan baby.

..bersambung..

Thursday, November 28, 2013

Sebulan

Hari ini cukup sebulan Ariana lahir. Tapi dia masih di NICU. Masih bawah pengawasan doktor. Sampai bila? aku pun tak tahu. Cuma yang aku boleh doa yang dia cepat sembuh dan cepat keluar. Alhamdulillah, dia pun dah ada perkembangan cuma masih tak boleh bernafas sendiri. Maksud tak boleh bernafas sendiri ialah dia masih memerlukan tiub yang dimasukkan kat dalam mulut dia untuk bernafas. Doktor kata paru-paru dia belum bersih dan banyak kahak. Dia dah semakin comel. Kadang-kadang tengok dia senyum waktu tidur.

Memang rasa penat bila kena ulang alik ke hospital. Tapi ni cuma sementara. Sekarang pun aku dah tak nangis bila tengok dia. Bak kata Dy jangan bagi aura negatif kat dia. Tapi yela kan..siapa tak sedih tengok anak sendiri macam tu.

Hari ini juga dah sebulan aku berpantang kat rumah sendiri. Tak sangka, akhirnya berpantang sendiri. Nasib baik ada adik yang boleh tolong masak dan buat kerja rumah. Nanti satu hari aku akan post detik-detik aku lahirkan Ariana. Boleh kata antara hidup dan mati. Bila-bila nanti aku cerita.

Friday, November 8, 2013

Tuhan Menguji Lagi

Tuhan menguji lagi. Kali ini memang cukup berat. Sehinggakan aku rasa aku tak sanggup untuk memikul beban ini. Sampai terkadang aku terfikir, besarkah dosaku pada masa lampau yang membuatkan aku diuji sebegini. Kalau ya, kenapa bukan aku seorang yang menanggung beban itu. Kenapa perlu insan kerdil itu. Tak saggup rasanya melihat keadaannya.


Thursday, November 7, 2013

Mesti Terus Kuat

Hari ke 6,alhamdulillah,ada perkembangan pada Ariana,aku berdoa perkembangan ni akan terus baik..doktor kata dos ubat dah dikurangkan dan Ariana mula minum susu badan,aku berdoa itulah ubat yang terbaik untuk dia. Ariana sayang..cepat sembuh ye?mak dan abah tunggu ariana..mak abah sayang Ariana..

Sunday, November 3, 2013

Penantian memang menyeksakan

Hari ke 5 di hospital,hari ke 5 nur ariana binti norazman lahir..tapi sampai sekarang aku belum dengar tangisannya. Macam ni perasaan seorang ibu rupanya..sakit lebih dari segalanya..aku tak kisah sakit luka bersalin ni asalkan aku dapat berjalan tengok wajahnya,dia seorang bayi yang cantik dan kuat,aku tahu dia kuat sebab aku dan dia dapat sama2 survive selama 9 bulan ini.ariana syg..cepat sedar ye syg..mak dan abah tunggu ariana,mak dan abah tak sabar nak jaga ariana,nak dengar ariana nangis,nak dengar ariana ketawa,nak tengok ariana membesar mcm budak2 lain..nak tengok ariana jadi budak cantik,pandai,baik..ariana budak kuat,ariana mesti sihat,mak n abah syg ariana,ariana mesti sihat,mak n abah tunggu..

Sunday, September 1, 2013

Penghijrahan

Kita memang perlu berhijrah untuk memperbaiki diri dan menimba pengalaman yang baru. Tahun ni masuk dua tahun aku di sekolah baru. Dalam masa dua tahun ni banyak la jugak pengalaman yang aku dapat. Mungkin tahun depan cabaran lain pulak yang akan aku tempuh.

Tahun ni kawan baik aku dapat pindah ke sekolah yang sama. Aku bersyukur jugak dia dapat pindah ke sini sebab aku ada kawan yang aku boleh share everything. Dia memang kawan susah dan senang. Time aku down dia la yang mendengar walaupun waktu tu kitorang jauh. Waktu dia down pulak aku la tempat dia mengadu. Dan aku bersyukur jugak sebab akhirnya dia jumpa orang yang terbaik untuk dia.

Berbalik pada isu kat tempat kerja, sekolah integrasi ni cabaran nya memang lain. Aku dapat rasakan juga yang budak-budak KL ni sangat berlainan dengan budak Penang. Tak tahulah kalau budak Penang ni duduk asrama atau apa. Tapi aku rasa budak Penang lebih independent. Atau sebenarnya JPN KL ni tak seaktif JPN Penang yang ada macam-macam program untuk budak pekak. Jangan kata budak pekak, selama aku ada kat KL ni aku tak pernah dengar ada kursus peningkatan profesionalisme guru pendididikan khas. Mungkin ni salah satu sebab kenapa hasil nya macam tu.

Terus terang aku cakap, fasiliti di sekolah integrasi memang sangat daif. Macam tak pernah ada orang dari jabatan yang ambik tau. Budak pekak ni sumber utama diorang adalah visual. Tu semua teori yang aku belajar kat U dulu. Tapi realiti di sekolah, hampeh! Cuma di Penang dulu aku dapat merasakan kemudahan macam tu. Masuk kelas bawak pendrive je. Rajin dengan tak rajin je nak buat power point. Tapi kat sini, cikgu-cikgu kena habiskan masa menyalin nota kat papan hitam. Agak-agak korang budak faham ke tulisan yang banyak-banyak tu. Aku sendiri pun bosan. Aku rasa tu la faktor kenapa budak-budak kat sini lemah.

Allah tu memang tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya. Aku baru sedar kenapa Allah hantar aku posting kat Penang tu. Banyak benda yang aku belajar walaupun aku hanya mengajar kat sana 5 tahun. Pengalaman 5 tahun tu la yang membuat aku tahu cara nak mengajar budak khas ni. Walaupun bukan cara yang betul sepenuhnya, tapi untuk membantu diorang lulus tu boleh la. Terus-terang aku cakap sek Penang tu cikgu dia memang bagus2. Banyak pengalaman. Susah nak jumpa kat sekolah integrasi. Tapi kadang-kadang sikap diorang yang buat aku tak tahan. Tapi takpelah dah lepas pun. hehe

Kebanyakkan cikgu kat sek sini adalah cikgu-cikgu baru yang tak ada pengalaman. Kalau ada yang lama pun tak mahir isyarat. Jadi korang boleh bayangkan tak, mengajar tapi tak pandai isyarat. Macam mana budak nak faham. Ada yang datang dari sek integrasi jugak. Jadi same je la dengan sekolah sekarang. Aku nak share pengalaman dan pengetahuan tu boleh, tapi takut dituduh tunjuk pandai pulak. Aku adalah share2 jugak, tapi setakat tu jela..yang lain harap diorang boleh belajar sendiri.

Aku harap tahun depan aku punya semangat yang baru dengan adanya BB dan baby..hehe =)

Sunday, August 18, 2013

Lapan Bulan

Pejam celik pejam celik dah masuk lapan bulan. Lagi sebulan lebih. Takut! Aku bersyukur jugak sebab selain dari sakit-sakit yang biasa, aku tak kena la sakit-sakit yang kronik macam darah tinggi dan kencing manis. Harap-harapnya sampai bersalin tak kena la kan. Cuma sampai sekarang baby tak pusing ke bawah lagi. Harap-harap nanti dah sampai masa dia pusing la, kalau tak nanti kena operate, takut!!

Mengandung ni memang memerlukan kekuatan yang sebenar. Aku sebenarnya kagum dengan orang yang ada anak ramai. Macam-macam kesakitan yang kena tanggung. Awal-awal dulu aku sakit pinggang, sakit belakang, sakit rusuk, kebas tangan, sakit dada..macam-macam la. Tapi tu semua pngalaman kan?

Cuma sekarang yang merungsingkan ialah nak cari pengasuh. Tak tahu siapa nak jaga, ke nak hantar taska. Tapi takut jugak sebab sekarang ni dengar macam-macam cerita. Takut!! Harap-harap nanti Allah bagi petunjuk untuk tau mane yang terbaik. Amin..

Tuesday, June 18, 2013

Lima bulan

Alhamdulillah..dah lima bulan..semua berjalan lancar..evening sickness pun dah abis. Cuma berdoa diberi kesihatan yang baik dan melahirkan baby yang comel. Pengalaman dulu banyak mengajar supaya lebih berhati-hati. Cuma aku nak beritahu yang setiap apa yang berlaku memang Allah tu tahu apa yang terbaik. Yang penting jangan lupa berdoa. Benda baik memang datangnya lambat. Macam aku, setahun menunggu untuk pregnant semula. Setiap bulan kecewa. Tapi aku tak putus-putus berdoa sebab aku tahu Allah suka hambanya yang berdoa.

Alhamdulillah, genap setahun aku pregnant balik. Memang happy gila. Tapi taknak over excited macam dulu. Perasaan takut tu masih ada. Tak nak terlalu berharap sebab sekarang ni macam-macam boleh berlaku. Pregnant kali ni pun lebih senang dari yang dulu. Masih evening sickness. Tak ada morning sickness tapi tak seteruk dulu. Juga dah tak stress macam dulu. Sebab tu aku kata semua berlaku ada hikmah. 

Cuma sekarang tengah plan nak beli barang-barang baby. Takut jugak, takut masih awal. tapi xpe kot beli sikit2. Aku harap baby nanti comel mcm Dy, sebab dia time kecik-kecik comel..aku tak..hehe

Saturday, April 27, 2013

Tak Ada Mood

Mood aku ke sekolah berubah sejak balik dari lawatan Pulau Pinang. Sebab kat sana akhirnya kita tahu true colour  orang. Tak sangka pulak orang yang aku ingat ok rupanya seorang yang kaki bodek dan suka tunjuk rajin. Bukan aku seorang saja yang terkena, ada lagi 2 orang kawan aku yang terkena jugak. So, aku ada la geng. Rasa macam nak pindah sekolah. Tapi lari dari masalah bukanlah jalan penyelesaiannya. Nak tak nak kena tempuh dengan sabar.

Tambahan lagi, pentadbir yang tak best. Typical lady bos. Semangat nak ke sekolah pun dah tak ada. Kenapala bos perempuan tak boleh jadi macam bos lelaki yang tak banyak songeh. Boleh tak tolong jaga sikit kebajikan pekerja. Aku harap sapa-sapa yang jadi menteri pendidikan lepas ni tolong-tolong la tengok kebajikan cikgu ni. Kadang-kadang rasa macam tertindas pun ada jugak. Ikut hati nak je aku mengadu kat NUTP hari tu. Tapi sebab masih berfikiran waras aku tak jadi mengadu. Tapi aku tetap berdoa. Kalau la aku ni tergolong dalam golongan orang yang teraniaya, memang tak tahula nasib dia.

Berbalik pada orang yang tunjuk rajin depan bos, mana-mana pun memang tak kan elak kan? Jadi, apa yang aku buat, aku buat kerja apabila disuruh sahaja. Sebab dah tentu-tentu akan ada orang offer diri nak buat. Kalau dulu ada la hati ni nak buat kerja tambahan, sekarang ni sorryla. Sebab apa yang aku buat sekarang ni memang dah tak akan nampak, So, buat apa penatkan diri kan?

Yang penting sekarang tunaikan tanggungjawab untuk mengajar. Sebab itu yang lebih penting. Kerja-kerja sempingan tu bukan dapat gaji lebih pun. Buat penat je. Orang tak ingat pun kalau kita buat baik. Buat jahat orang ingat la.

Friday, March 1, 2013

Setahun

Hari ni genap setahun peristiwa keguguran tu. Alhamdulillah..Allah telah menggantikannya. Waktu menerima berita tu, rasa macam tak percaya dan tak mahu percaya, sebab takut kecewa. Setiap bulan selama setahun ni aku sering kecewa. Alhamdulillah..akhirnya Allah mendengar doa aku. Walaupun rasa fobia dulu masih ada, tapi kini aku lebih berhati-hati. Mujurlah suasana kat sekolah dah tak macam dulu. Tak tension, pegi sekolah pagi pun tak ada jammed macam dulu..aku lebih tenang. Mungkin inilah masa yang terbaik.

Dan aku berdoa agar Allah memberikan aku kekuatan dan kesihatan untuk membawa rezeki yang Dia kurniakan kepada aku. Sebab aku yakin Allah tahu apa yang terbaik untuk aku dan Dia menguji aku sebab dia sayangkan aku. :-)


Friday, January 25, 2013

Hipokrit

Selain benci menunggu, aku juga benci orang hipokrit. Kadang-kadang aku rasa aku lebih suka orang yang mulut laser berbanding orang yang pura-pura baik ni. Aku ingat aku dah tak jumpa la orang macam ni lagi, rupanya ada jugak. Lebih teruk orang tu pentadbir sekolah.

Program khas kat sekolah aku dah mendapat iklim yang baru. Yang lebih baik dari dulu. Sampaikan aku tak sanggup ingat kejadian dulu yang aku anggap macam mimpi ngeri. Tapi, macam biasala, kalau kita gaduh orang suka, kalau kita gembira orang tak suka pulak. Kalau dulu diorang boleh jadikan ketidaksefahaman antara guru pend khas sebagai satu bahan untuk diceritakan, tapi sekarang sebab dah tak ada benda yang nak dijadikan cerita, benda remeh macam guru pend khas tak makan di kantin dijadikan bahan sensasi. Pentadbir tu cakap cikgu pend khas ni tak bergaul la, apela. Padahal, kitorang ni la yang terhegeh-hegeh senyum kat cikgu-cikgu normal walaupun kadang-kadang tak berbalas.

Aku memang menyampah gila dengan pentadbir tu. Gila hipokrit!! Aku rasa aku ada kebolehan untuk menilai orang sebab first time aku tengok dia dan tengok gaya dia bercakap aku dah tak berkenan. Nampak sangat hipokrit. Aku ni dahla tak pandai berpura-pura. Kalau tak suka memang tunjuk la. Nasib la dia tu.!

Monday, December 31, 2012

Awek Chuck Taylor

Ini adalah latest novel yang aku baca. Ramai orang kata novel ni best dan ia adalah berdasarkan kisah benar. Jadi, aku pun minat la nak baca. Memula tu agak susah nak terima jugak cerita tu sebab aku terfikir ada ke perempuan macam Mira tu wujud. Gila ganas. Tapi kalau novel cinta jiwang tu pun macam tak logik, so tak kisah la kan.

Bila aku habis baca novel ni, aku rasa sangat kesian dengan Hafiz tu. Sebab aku dah pernah tengok penulisnya, lagi la aku kesian. ada ke orang baik dan lurus mcam Hafiz tu kan? Tapi love is blind. Kita akan buat apa saja untuk cinta. Aku pun tak dapat nak bayangkan macam mana hidup ni kalau orang yang kita sayang meninggal dunia. =(



Happy New Year

Lagi beberapa jam tahun 2012 bakal berakhir. Kejap je rasanya masa berlalu. Tahun 2012 boleh dikatakan tahun yang tak best untuk aku. Episod kguguran membawa impak yang agak besar dalam hidup aku. Itu antara dugaan terbesar dalam hidup aku. Disusuli dengan tanda-tanda kemurungan yang aku alami sampilah tekanan darah aku tinggi akibat stress. 2012 memang bnyak menguji aku. Tapi aku positif sebab aku percaya apa yang berlaku memang ada hikmahnya. Pasti ada kemanisannya walaupun aku tak tahu apa.

Aku tak ingat apa azam 2012 aku. Tapi tahun ni berazam konon-kononnya tak nak minum air manis. Tengoklah setakat mana boleh bertahan. Sebab aku macam dah berjaya tak makan McD sejak Israel serang Palestin tu. Harap-harap akan berterusan la.

Aku harap juga aku boleh kawal stress di tempat kerja. Mungkin dulu tak pandai handle sampai boleh kena tekanan darah tinggi, so harap tahun depan aku boleh handle. yang paling penting jangan bawak kerja balik rumah macam dulu. Kerja di sekolah siapkan di sekolah. Rumah adalah untuk tempat berehat dan bersama orang yang tersayang.

Bercakap tentang orang tersayang, aku harap aku akan jadi isteri, anak dan menantu yang baik. Yang mampu menggembirakan hati semua. Insyaallah.

Apa-apapun selamat tahun bar semua. Semoga tahun 2013 akan menjadi tahun yang terbaik untuk kita semua. Amin.

Saturday, December 22, 2012

Tak sama

Apa yang fikirkan tak akan sama dengan apa yang orang lain fikirkan. Itu memang pasti. Jadi yang aku harapkan beritahu. Beritahu apa yang kau mahu dan tidak mahu. Sejujurnya aku masih belum mampu memahami. Adakah dia juga hipokrit macam orang lain? Niat baik kita tak semua orang sudi terima. Mungkin aku patut fikir untuk diri sendiri berbanding orang lain. Walaupun dia. Tapi aku sanggup buat apa saja demi cinta dan persahabatan. Tapi itu semua yang bakal kecewakan aku. Mungkin aku patut fikirkan kebahagiaan aku sendiri.

Aku patut lebih berdikari macam dulu. Jadi kuat macam dulu. Sedih dan bahagia sendiri. Mungkin perkahwinan hanya satu tiket untuk bersama secara halal dan kita masih lagi sendiri. Tiada lagi istilah berkongsi hidup sebab akhirnya kita sendiri meneruskan hayat ini. Membuat apa jua keputusan sendiri. Mungkin walau sudah berkahwin masih mengamalkan 'aku hidup aku, kau hidup kau. kau buat apa yang kau suka, aku buat apa yang aku suka." . Macam duduk dengan teman serumah tapi berlainan jantina. Mungkin aku fikir macam tu. Dalam masa yang sama tak lupakan tanggungjawab.

Dulu pun aku ada teman serumah, tapi aku buat semua sendiri. Bercerita hanya untuk tanya pendapat dan akhirnya keputusan terletak di tangan aku. Mungkin aku patut praktikkan itu balik.

Harapan

Harapan
Harapan menjadi layu
Ingin ku bahgia bersama
Menjadi kenangan
Memburu impian masa kita
Selamanya

Macam impian aku semalam....

Tuesday, December 18, 2012

Baru

Tengah mencuba keyboard untuk Ipad ni. Fuh! memang susah nak taip sebab kecik. Kena jugak biasakan diri. Hehe

Sunday, December 16, 2012

Tempat berteduh

      Baru-baru ni aku mendapat syafaat untuk membeli rumah. Macam-macam nasihat dari kawan-kawan yang aku dengar. Akhirnya aku berniat nak beli rumah di Meru. Tapi sebab ada masalah yang tak dapat dielakkan, aku tak jadi beli rumah tu walaupun dah byr deposit RM100 dan segala dokumen dah disiapkan. Sejujurnya aku agak ralat tak dapat beli rumah tu sebab harga dan condition rumah tu bagi aku sangat ok. Tapi aku cuba positifkan diri dan anggap bukan rezeki lagi.

     Lepas tu, ada kawan aku yang beli apartment di Damansara Damai. Jadi, aku pun memulakan balik aktiviti mencari apartment di sekitar KL. Macam-macam keadaan rumah jugak la yang aku tengok. Dan akhirnya aku berkenan dengan sebuah apartment di Damansara Damai. Tingkat 5 dan harga RM133 000. Dari kira-kira aku mampu la nak bayar harga bulanan rumah tu. Tapi Allah ada perancangan Nya sendiri. Banker kata managment kawasan tu tak bayar cukai tanah, so nanti aku akan ada masalah untuk tukar nama. Oleh sebab rasa nak sangat rumah tu, aku dah siap bayar deposit. Nasib baik dapat balik.

     Sejak tu aku dah serik nak beli rumah 2nd hand. Tapi rasa nak memiliki rumah sendiri tu makin membuak-buak. Apatah lagi melihat kawan-kawan masing-masing dah ada rumah sendiri. Ada yang suami belikan, ada yang mak mertua support  down payment, ada yang kongsi dengan boyfriend. Aku? Bak kata kawan aku, aku sorang je lagi yang tak ada rumah sendiri. Agak sentap jugakla bila dengar dia cakap macam tu. Tapi untuk positifkan diri, aku anggap belum rezeki. Lagipun kawan aku tu ada mak mertua yang kaya. So, memang tak ada masalah la kan?

     Aku ada jugakla berkongsi masalah ni dengan kawan-kawan. Macam-macam jugakla nasihat yang aku dengar. Dan akhirnya, kongsilah masalah dengan mak. Sebab akhirnya jawapan ada pada dia. Aku cakap dengan mak yang aku nak beli rumah di Johor. Mak dengan selamba mengizinkan. Yang penting aku ada rumah. So, aku rasa lega sangat lepas dengar mak cakap macam tu. Sebabnya aku pun bukan nak duduk Meru sangat. Nanti tak boleh nak lari. hehe..So, minggu depan aku akan tengok rumah yang aku nak beli tu. Kalau ok boleh terus beli. Tapi aku masih ada masa untuk berdoa supaya Allah mempermudahkan segala urusan aku sebab aku sangat yakin hanya Dia yang tahu apa yang terbaik untuk aku. InsyaAllah.

Saturday, November 24, 2012

Rezeki

"Setiap baby tu ada rezeki nya kan?"

"Haah."

"Mungkin buat masa sekarang rezeki kita cukup kot. Sebab tu belum ada baby."

"................................"

Dari Langit

 " Harap-harap bangun tido ada duit bawah bantal"

" Tak ada ke duit nak turun dari langit?"

Itu antara dialog-dialog aku dulu. Waktu muda-muda. Semalam aku baru perasan yang aku dah lama tak ucapkan ayat-ayat macam tu. Alhamdulillah. Maksudnya rezeki aku murah sekarang. Walaupun tak hidup mewah tapi tak susah macam dulu. Semoga Allah sentiasa memurahkan rezeki ku dan keluargaku. Amin.

Monday, November 19, 2012

Bisik

Waktu lapang aku sekarang diisi dengan membaca buku-buku cerita yang Dy beli. Sebab aku pernah disogokkan dengan buku cerita cinta yang tak logik, maka aku agak sinis dengan buku-buku yang ada di pasaran. Tapi tu semua berubah bila aku start baca buku-buku dari Fixi. Aku tak kata semua buku Fixi best. Cuma ada dua tiga yang menarik minat aku. Salah satunya adalah Bisik. Aku rasa ni lah buku terbaik Fixi yang pernah aku baca.

Buku ni cerita pasal Mikael yang baru pindah rumah. Dia ada housemate nama Nazman. Tapi Nazman ni seorang yang pelik. 

Ok..sampai situ je sinopsis nye. nak tau sila beli..hehe

.Jalan cerita memang menarik dan suspen. Sampai ada la jugak seram-seramnya. Aku memang suka buku cerita yang bergenre macam ni. Baru thrill. Kalau baca buku cerita cinta, aku dah boleh agak dah ending dia.

Aku suruh gak Dy buat cerpen cerita seram-seram. Baru seronok nak baca. hehe

 p/s : seram tak kucing ni..hehe

Thursday, November 8, 2012

Kasih Sayang

Adakah Tuhan betul-betul sayang kan aku sampai Dia sentiasa menguji aku? Aku tidak dilahirkan dengan wajah dan badan yang cantik. Apa saja yang buruk tentang seseorang, aku dah pernah alami. Gemuk? Gelap? Jerawat? Itu semua dah pernah aku alami. Dibuli? Diejek? Dihina? Semua tu aku dah pernah alami.

Juga bukan anak kesayangan mak abah.

Tuhan uji aku lagi dengan situasi yang memaksa aku membuat pilihan. Pilhan yang dibuat diiringi dengan kutukan dari orang sekeliling.

Tuhan uji aku lagi dengan meletakkan aku jauh di utara. Sendirian.

Tuhan uji aku lagi dengan keguguran. Paling berat.

Lepas 8 bulan, tiada tanda. Tuhan masih uji aku. Aku bersyukur. Tuhan masih sayangkan aku. Sebab itu Dia uji aku. Cuma aku harap, aku akan terus kuat dan kuat. Aku juga masih yakin ada sesuatu di sebalik semua ini.

Wednesday, November 7, 2012

Kekuatan

Semoga Allah memberikan aku kekuatan untuk menempuh apa jua cubaan dan dugaan..amin..

Sunday, October 7, 2012

Baca

"Sejak bila hobi kau membaca?"

Tula pertanyaan kawan aku bila aku selalu post gambar buku kat Instragram. Bila tengok balik banyak juga buku yang aku dah baca. Ni semua disebabkab hobi suami aku yang suka beli buku dan baca buku.

" Takpe, hobi yang bagus" kata kawan aku lagi.

Tapi gara-gara baca buku seram, aku jadi takut sendiri. Hampeh!

Tekanan

Baru-baru ni tekanan darah aku tinggi. Patutla sejak kebelakangan ni aku selalu sakit kepala dan senang marah. Ada satu hari tu aku tak mampu nak kawal emosi aku baling cawan sampai pecah. Jadi, aku pun mengambil keputusan untuk check darah dan memang betul tekanan darah aku tinggi. Doktor bagi ubat migrain.

Tak sangka pulak aku kena tekanan darah tinggi. Mungkin stress, mungkin banyak kerja, mungkin sebab gemuk (macam mak aku cakap) mungkin kedua-duanya. Tapi alhamdulillah..sekarang tekanan darah dah normal balik. Aku pun dah amik inisiatif tak nak marah-marah lagi sebab aku pun yang penat. Students aku bukan kisah pun.

Ada kawan cakap jangan stress dan fikir sangat pasal anak. Ada rezeki nanti adalah. Tapi, macam mana la tak stress kalau tiap-tiap hari aku akan dengar kawan-kawan aku cerita pasal anak dia. Pasal anak dia main tu la, makan ni la, pakai baju ni la, bangun tengah malam la..kalau korang la, korang tak stress ke? Kadang-kadang aku terfikir yang diorang ni tak ada rasa simpati ke, at least rasa kasihan la..kalau nak cerita pun
tunggu la aku tak de ke..sebenarnya aku cuba la berlagak tak pape..tapi sebenanrnya memang tak boleh.

Sebabnya aku sendiri memang tak akan buat benda macam tu. Macam dulu kat universiti. Kebanyakan kawan-kawan aku belum ada boyfriend. Dan aku tak akan cerita pasal boyfriend saja-saja (walaupun ada kawan aku buat, siap tunjuk gambar dan puji BF dia tu hensem) kecuali kalau diorang tanya. Sebabnya aku faham perasaannya. Bukan semua orang suka apa yang kita cerita. So, aku mengharapkan orang di sekeliling aku juga berfikiran macam aku..tapi tak.

Mujurlah ada kawan aku W, yang mampu beri aku kekuatan. Betul juga orang kata kalau kita baik dengan orang, orang akan baik dengan kita. W ni pernah mengalami waktu-waktu kemurungan dan sedih macam apa yang aku lalui sekarang. Waktu tu akula jadi tempat dia mengadu. Sampai kadang-kadang aku pun tak tahu apa nasihat lagi. Dan sekarang dia dah ada kehidupan yang gembira. Dia juga yang bagi aku kata-kata semangat untuk aku teruskan hidup. Walaupun dia tak ada kat sini tapi aku tetap anggap dia bestfriend aku. Aku doakan dia akan bahagia selalu.

Sebenarnya, kehidupan aku lebih baik dari orang-orang lain. Dah banyak kali aku ingatkan diri aku tentang itu. Sekurang-kurangnya aku pernah mengandung, aku ada suami, ada kerja, ada kereta, ada gaji yang cukup, tubuh badan yang sempurna..cumanya aku kena lebih berdoa, bersyukur dan redha dengan apa yang dah ditetapkan oleh Allah. Dah banyak hikmah yang Allah bagi untuk aku. Aku patut percaya pada-Nya. Belajar bersabar dan jadi orang, isteri, anak yang lebih sempurna.

Saturday, September 15, 2012

Lama

Lama rasanya tak tulis kat blog ni. Padahal blog ni salah satu tempat kalau jiwa aku kacau.
Sekarang aku suasana kat sekolah aku dah semakin baik, tak macam awal-awal kedatangan aku dulu. Cuma sekarang banyak la pulak keje. Semuanya nampak macam ok sampailah satu hari ni.
Aku perasan jugak yang aku sekarang senang marah. Mungkin sebab students yg sangat lemah. Tapi sebenarnya aku tak boleh nak salahkan diorang sebab latar belakang diorang memang sangat kesian.
Nak dijadikan cerita, 2 hari lepas aku ada marah sorang budak Ting 5 sebab dia tak bagi kerjasama. Lepas tu dia macam merajuk. Perkara tu sikit sebanyak memang mengganggu fikiran aku. Buat aku terfikir salah aku ke?

Perkara tu sebenarnya bersangkut paut dengan satu persembahan yang pend khas kena buat. Dan pada mulanya bukan aku yg bertanggungjawab. Tapi sebab ada sorang cikgu yg tak nak beri komitmen dan lepas tangan tugas tu jatuh kat aku. Mungkin sebab tu jugak aku jadi bengang dan lepaskan pada students. Sebab bukan senang nak handle budak2 tu. Nasib baik pada hari persembahan tu diorang bagi yg terbaik.
Berkenaan dengan cikgu tu pulak, aku memang ada tak puas hati dgn dia dlm beberapa perkara. Sikap childish dia pun agak menyampahkan. Tapi takpelah, aku harap aku diberi kekuatan sebab sekarang suasana dan ok dah berbanding dulu. Aku kena pandai handle supaya tak rasa stress macam dulu.

Saturday, August 11, 2012

Belum masa

Kena la tunggu sebulan lagi..

Sunday, July 29, 2012

Baju raya

Waktu orang sibuk cari baju raya, aku sepatutnya tengah sibuk cari baju baby..tapi Tuhan ada perancanganNya sendiri...

Tuesday, July 24, 2012

Salam Ramadhan

Ramadhan datang lagi.Kali ni betul2 punya puasa bersama suami. Membawa maksud kena masak untuk berbuka dan yang paling xpernah buat ialah bangun untuk masak sahur. Sebab dah tak boleh la fikir perut ni sorang je, sebab dah ada satu lagi perut boroi yang nak dijaga, heh.

Thursday, June 14, 2012

Sumpah-sumpah

Aku tak tahu pulak yang muka aku ni boleh berubah-ubah..sebabnya..kerani sekolah aku menyangkakan yang aku adalah cikgu baru yang nak lapor diri setelah 6 bulan aku keluar masuk kat pejabat tu. dan itu kali kedua dia cakap macam tu.

Dan tadi kejadian yang sama berlaku lagi. Sorang cikgu tanya aku ni baru posting ke sebab tak pernah nampak, padahal baru tiga hari lepas aku duduk makan semeja dengan dia.

Agaknya, muka aku ni berubah ikut cuaca kot..macam sumpah-sumpah. Ke aku ni sumpah-sumpah pada kelahiran lepas..kah kah kah

Tenang

Setelah enam bulan, kali ni baru rasa tenang..harap ia berkekalan.